Пифа: ЦСКА е на дъното, но ще се оправи

Неизвестността около бъдещето на клуба е крайно изнервяща, отчита бившият вратар на червените

Пифа: ЦСКА е на дъното, но ще се оправи
Бившият вратар на ЦСКА Ивайло Петров - Пифа даде интервю за "Тема Спорт". Макар да не говори често пред медиите, той винаги е бил интересен събеседник и този път не направи изключение. Петров коментира ситуация на "Армията" и даде своето мнение за Стоичков и собствениците на ЦСКА от "Титан".
 
 
Ивайло, с какво се занимаваш в момента?
- Занимавам се с ателието си за дрехи, но имам две-три възможности да стана треньор на вратарите. Става въпрос за чуждестранни отбори. До десетина дни би трябвало да има повече яснота. Задължително
искам да се развивам в треньорската професия. Аз съм бил много години във футбола и сега започна да ми липсва страшно много. Затова и искам да се върна, футболът ми е дал много и аз иде се постарая да предам всичко, на което са ме научили моите треньори по време на кариерата ми, на по-младите вратари.
 
Следиш ли събитията около ЦСКА?
- Разбира се. Миналата седмица бях на "Армията". За жалост ситуацията е много неприятна. Тя е неприятна не само за феновете на ЦСКА, но и за футболната общественост. ЦСКА е най-големият клуб в България и трябва да има някаква яснота до часове. Тази неизвестност е крайно изнервя-ща за всички, които се интересуваме от съдбата на клуба. Някой да излезе и да каже "Ще става това и това". А не през пет минути да се сменят нещата. Според мен се опитват да намерят най-доброто решение за ЦСКА, но до момента нищо не изглежда сигурно. Както се казва, ние сме стигнали дъното вече. И смятам, че оттук насетне вече можем само да се изтласкаме нагоре и да излезем от него. Нещата ще се оправят.
 
Вариантът Нефтохимик да стане ЦСКА ли е единственият възможен, за да останат червените в А група?
- Неприятна е ситуацията, но мисля, че ако няма друг вариант, това е компромисно решение. Каквото и да става, ЦСКА трябва да играе в А група. Всичко останало ще е шокиращо и няма да е в интерес на футбола.
 
А имате ли обяснение защо ЦСКА стигна до това положение?
- Всичко е било насъбирано с годините, за да се стигне до това положение, което е днес. Искам да уточня нещо спрямо шефовете на клуба 8 момента - Борисов и Иванов. Гледам и чета изказвания на хора, които са били на работа при тях. Те ги нападат, говорят против тях. И на мен ми е най-лесно да започна да говоря срещу тях. Но аз не забравям, че от тези хора съм ял хляб, други обаче явно са забравили.
 
Може всякакви да са, но те са давали пари, за да изхранват семейства, за да погасяват дългове. Аз за това никога няма да кажа лоша дума, за който и да е било президент или треньор. Но това много бързо се забравя от някои хора... Както казах, стигнахме дъното. Оттук насетне трябва да се оттласнем от него.
 
Да, но това дъно се стигна точно при сегашното управление на ЦСКА?
- Нещата отдавна отиваха в тази посока. Сега наистина положението е най-тежко, но не са виновни само Титан", Нещата са натрупвани през годините. И те, естествено, носят своята вина и никой не може да я отрече, но ЦСКА страда и от много хора, които се правят на цесекари, а всъщност първостепенните им интереси са други.
 
Стоичков ли е този, който може да поведе ЦСКА напред?
- Не само той. Трябва всички да сме задружни - тези, които наистина обичат ЦСКА, и тези, които са давали много за клуба. За мен е много правилно това, което се случва 8 Левски например. Не бих казал, че се радвам, но там напипаха правилната посока. Върнаха Сираков, направиха Йовов шеф, а Мариян Христов и Топчо (б.а. - Елин Топузаков) пък станаха помощник-треньори. Това е модел, който трябва да се следва не само в ЦСКА, но и в други големи клубове. В Локо София направиха същото - Кристиян Добрев бе назначен за директор. Смятам, че ние, младите, държим бъдещето. Спасението на ЦСКА е в това ядро от млади хора, които са оставили някаква следа в клуба и които са свършили с футбола 8 последните десетина години. Те могат € помощта на Стоичков да променят нещата. Защото само един Христо няма да има силата да оправи ЦСКА сам. Трябва около него да има още хора, които обичат и милеят за отбора.
 
Как гледаш на варианта "ЦСКА в окръжните групи"?
- За това въобще не искам и да си помислям! Такъв вариант изобщо не би трябвало да има. Звучи ми много несериозно. Не искам да вярвам, че това нещо може да стане. На ЦСКА мястото му е в А група и Шампионската лига. Не трябва изобщо да се помисля за окръжни групи, за Б, за В групи... Никой няма интерес от това. Трябва каквото може да се направи, за да остане ЦСКА в елита. Всичко останало няма да е в интерес на футбола. Не може отборът на половин България да играе в по-долните дивизии.
 
Какъв е коментарът ти за сагата с Гриша Ганчев?
- Според мен той никога не е имал желанието да поема ЦСКА. Той си има своя отбор Литекс. Хората, които разбират поне малко, са наясно, че той си има база, школа и всичко... Няма как изведнъж да дойде в ЦСКА. Поне така си мисля аз. Той си знае причините, поради които е отказал. Но определено червената общественост живееше с такава надежда и се оказа подлъгана. Най-добре е него да питате. Той трябва да обясни какво, как и защо.
 
Как виждаш Стоичков на "Армията" без силен гръб зад него?
- Той гърбът го има и това е публиката на ЦСКА. Вече казах, че около него трябва да се сформира екип от хора, които милеят за клуба. Защото той с две ръце не може да повдигне една планина. Дали той ще успее, зависи от обкръжението му. Нищо на този свят не може да зависи само от един човек...
 
Вярваш ли, че Стоичков ще е треньор на ЦСКА през новия сезон?
- За мен Стоичков е доказан специалист. Видяхте какво направи в Ловеч - кой друг би си позволил да пуска само юноши? Никой! Според мен той
ще се справи с всяка ситуация. Защото каже ли нещо, го прави. Не го интересува абсолютно никой.
 
Как оценяваш изпълнителите на вратарския пост в ЦСКА?
- Казвал съм го много пъти. Нямам нищо против Черни, но според мен той не бива да бъде първи избор за вратар на ЦСКА. Има много млади и перспективни вратари. Чужденец вратар е нож с две остриета. Той трябва да води отбраната. Аз гледам мачовете на отбора и не виждам Черни да го прави. Неговата дума трябва да се чува. Трябва задължително да знае езика. Това е основна предпоставка. Аз не съм чул Черни да се скара на отбраната, да удари един шамар, ако щеш, на някого. Вратарят трябва да е и малко луд. Ако е мекушав, нещата стават много трудно.
 
Преди около седмица Тодор Янчев изригна срещу собствениците на ЦСКА. Споделяш ли мнението му?
- Не искам да говоря за Тошко. Както казах - да не забравяме, че и аз, и той сме яли хляб от тези хора. Дали от "Титан", дали от Томов, няма значение. Според мен Тошко малко преувеличи. Той е умно момче, но както се казва, просто са му избили чивиите и се е изтървал. Понякога 8 такива ситуация не мислиш какво говориш. И на мен ми се е случвало, като съм понасял и наказания за това (смее се). Най-лесното е да се плюе по някого. Българите много обичаме да го правим.
 
Конкуренцията в родното първенство много се засили през изминалата година. Кой отбор ви направи най-приятно впечатление с играта си?

- На седемдесет процента ми хареса играта на Ботев, на шейсет - на Лудогорец. Те имаха известно отстъпление спрямо първия си сезон в А група. Очаквам и от предстоящото първенство да бъде много оспорвано. Виждаме, че отборите вече показват лице. Има доста състави, които могат да спорят за нещо. А и да не забравяме малките тимове - и те не са за подценяване. Мисля, че ни очаква едно добро първенство. Но от изключително значение за интереса към шампионата е присъствието на ЦСКА. А група може без всеки, само не без ЦСКА и Левски.   

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки