ОГРОМЕН ТРИЛЪР В БАКУ! Верстапен и Хамилтън се провалиха, Перес грабна победата! (ВИДЕО)

Лидерите в световния шампионат не спечелиха нито една точка след катастрофа и шофьорска грешка

ОГРОМЕН ТРИЛЪР В БАКУ! Верстапен и Хамилтън се провалиха, Перес грабна победата! (ВИДЕО)

Пилотът на Ред-Бул Серхио Перес спечели изключително драматичното Гран при на Азербайджан. Надпреварата поднесе куп изненади и драматични обрати, като лидерът в голямата част от състезанието Макс Верстапен катастрофира, а Люис Хамилтън обиколка преди финала надцени възможностите на спирачките си и излетя извън трасето. 

На старта нямаше сериозни промени в челото, като Леклер задържа лидерската си позиция пред Хамилтън и Верстапен. Само четири обиколки обаче бяха нужни за седемкратният световен шампион да изпревари Ферарито пред себе си и той зае челната позиция. 

Макс Верстапен също се доближи до Леклер, но изпитваше по-сериозни промени да намери нужната разлика в скоростта, за да го изпревари. Все пак, и нидерландецът намери път покрай Шарл, който потъна чак до четвъртото място, тъй като и Пиер Гасли мина покрай него около 10-та обиколка. 

При първите спирания в бокса пръв влезе Хамилтън, който обаче беше задържан от Гасли в питлейна и изгуби 4.2 секунди в спряло положение, което даде златен шанс на Макс Верстапен да спре след него и да излезе на над секунда пред Мерцедеса. Другият Ред-Бул, каран от Серхио Перес също успя да стопи изоставането си от Люис и да излезе пред него след боксовете. 

Стартиралият последен Ланс Строл започна с най-твърдите гуми и Астън Мартин планираха да изкарат по-голямата част от дистанцията с тях и да сложат меките сликове за последните обиколки, но в 31-та обиколка задните гуми на канадецът се предадоха и той катастрофира в стените с над 280 километра в час. Това доведе до излизане на кола за сигурност, която "събра" колоната. По това време Хамилтън на няколко пъти заяви до бокса си, че няма как да изпревари Перес с тези гуми, но "стрелите" решиха да не влизат за смяна, тъй като щяха да изгубят прекалено много позиции на трасето. 

След рестарта Себастиан Фетел беше най-бърз на трасето, защото имаше най-новите твърди гуми. С тях той изпревари първо Леклер, а след това и Гасли, за да излезе четвърти. Германецът можеше да изпревати и Хамилтън в един момент, но темпото му спадна.

В 48-та минута дойде и огромното разочарование за Макс Верстапен, който на старт-финалната права също като Ланс Строл спука задна лява гума и изгуби напълно контрола върху колата си, която се разби в страничните стени и Чеко Перес пое лидерството пред Хамилтън. Колата за сигурност излезе на пистата, а две обиколки преди края състезанието беше спряно за над 25 минути. 

В 17:10ч. българско време колите излязоха отново на трасето, за да направят формираща обиколка и да застанат за втори път на стартовата решетка. След старта Люис Хамилтън потегли по-добре от Перес, но в опита си да намали скоростта на болида си, спирачките му прегряха и той излетя в първия завой и Себастиан Фетел зае второто място зад мексиканеца. Малко по-назад Шарл Леклер имаше шанс да изпревари Гасли в предпоследната обиколка, но французинът успя да запази позицията си на трасето. 

ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки