Нови въпросителни около оставането на Формула 1 в Бразилия

Сериозни въпроси около надпреварата на "Интерлагос" тази година

Нови въпросителни около оставането на Формула 1 в Бразилия

Съдбата на надпреварата във Формула 1 на бразилската писта „Интерлагос“ отново бе поставена под въпрос, след като съда в южноамериканската страна временно блокира наскоро подписания нов договор за домакинство.

Причината това да се случи са многото въпросителни относно използването на пари от бюджета на Сао Пауло за организирането на надпреварата, както и липсата на прозрачност по време на преговорите.

Новото петгодишно споразумение за домакинство бе подписано между вече бившия изпълнителен директор на Формула 1 Чейс Кери и изцяло нов промоутър, като състезанието трябваше да бъде преименуване на Гран При на Сао Пауло. Досегашното споразумение, което изтече в края на 2020 година, бе подписано от Бърни Екълстоун, като според него организаторите на Гран При на Бразилия не заплащаха такса за домакинство през последните няколко години, което доведе и до срив в отношенията между тях и настоящите собственици на спора Либърти Медия.

Първоначална американската компания имаше планове да премести състезанието на новопостроена писта в Рио де Жанейро, но те пропаднаха, след като местните власти не издадоха необходимите разрешителни за строежа на трасето. Тогава бе подписана и сделката с Brazil Motorsport, която е спонсорирана от базираната в Абу Даби инвестиционна компания Mubadala. Първоначално подписването на новия договор бе прието много позитивно от жителите на Сао Пауло, чиито принос към него е и причината състезанието да е с променено име, но в последните седмици това настроение се промени. Причина затова е публикуването на документи, които показват колко точно ще задели градската управа за домакинството.

Според тях, местните власти ще дават по 3.65 милиона щатски долара годишно, за целия петгодишен период на сделката. За сравнение, до момента единственото, с което местната власт е помагала за домакинството са били реновациите по самото трасе.

Рубенс Нунес, общински съветник в Сао Пауло написа следното в своя Twitter акаунт:

„Формула 1 е важна за Сао Пауло и Бразилия, аз съм фен, но това не дава право на градските власти да подписват подобни споразумения без те да бъдат обсъдени, без прозрачност и най-вече с напълно новосъздадена компания, без никаква история“, каза той.

След внесените публични искания за изясняване на всички обстоятелства около договорът, съдия Емилио Нето временно запорира споразумението.

„Фактите категорично показват, поне на този етап, че прозрачността при подписването на този договор не е спазена. Поради това е наложително споразумението да бъде временно запорирано, до изясняване на всички обстоятелства“, каза Нето по време на изслушването.

Организаторите на Гран При на Сао Пауло имат пет дена да предоставят нужните документи пред съда, преди делото да бъде продължено.

Тазгодишното издание на Гран При на Сао Пауло е предвидено за 7 ноемврi.

ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки