ТОЙ ПРОСТО НЯМА СПИРКА: Хамилтън спечели и Гран при на Каталуния (ВИДЕО)

Британецът изравни рекорда на Аертон Сена по поредни победи на една и съща писта

ТОЙ ПРОСТО НЯМА СПИРКА: Хамилтън спечели и Гран при на Каталуния (ВИДЕО)

Британецът Люис Хамилтън успя да финишира първи в Гран при на Каталуния, което е четвърти кръг от сезона във Формула 1. Светвният шампион и Макс Верстапен спретнаха страхотно зрелище за зрителите.


Макар нидерландецът да водеше в голям етап от надпреварата, то Хамилтън и щаба му изготвиха хитра стратегия и в напълно шампионски стил пречупиха Макс и екипа на Ред Бул.


Така за британеца това бе 3-а победа през сезона и 98-а в кариерата, като той изравни и рекорда на Аертон Сена по поредни победи на една и съща писта – вече 5 в Барселона. Люис вече има 94 точки в класирането, срещу 80 за Верстапен. Ботас излезе трети с 49 точки, а Ландо Норис е 4-и с 41, но вече 40 има Шарл Льоклер. 


Реакцията на старта от Верстапен бе великолепна. Нидерландецът тръгна изключително добре от втората си позиция и взе предимство пред Люис Хамилтън. Още в първия завой в Каталуния Макс задмина британеца и поведе колоната. Шарл Льоклер пък задмина Валтери Ботас и зае третото място от старта на надпреварата. Пи,отът на Алфа Таури Юки Цунода преустанови състезанието си в деветата обиколка, след като болидът му се угаси без причина и той трябваше да напусне. След тази ситуация влезе сейфти-кар, което приближи пилотите плътно един до друг.


След подновяването Серхио Перес задмина Естебан Окон и зае шестата позиция във временното подреждане. Пиер Гасли пък получи времево наказание, след като стартира по-напред от указаното място за начало на надпреварата, което утежни уикенда за отбора на Алфа Таури. Битката между Верстапен и Хамилтън се оказа икзлючително яростна, като двамата бяха разделени в рамките на под една секунда, а в 19-ата обиколка Гасли изтърпя петсекундното си наказание, след като ги престоя в питлейна.


В 25-ата обиколка щабът на Ред Бул се провали при влизането на Макс в бокса, след като забавиха нидерландеца с 4,2 секунди, което даде изключителна възможност на Люис Хамилтън да вземе превес пред своя съперник в Барселона. След 39 обиколк за втори път в бокса влезе пилотът на Астън Мартин Себастиан Фетел. Четирикратният световен шампион спря от 12-о място и се върна на пистата на 17-а позиция, като до финала, ако няма неочаквано развитие в състезанието, няма да спира повече за нови гуми.


Хамилтън и Мерцедес опитаха да изненадат Верстапен и Ред Бул и британецът влезе в бокса за нови сликове, с които до финала Люис да настигне и изпревари Макс. Изоставането му беше 22 секунди, като до финала на надпреварата край Барселона остават още 22 обиколки. В 60-ата обиколка стратегията даде резултат и Хамилтън изпревари нидерландеца и поведе колоната.

 
 
ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки