Мартин Кушев: Няколко грешки ни лишиха от място в тройката

"Мога да кажа, че селекцията на отбора приключи на 90 процента", заяви наставникът на Славия в интервю, вижте го

Мартин Кушев: Няколко грешки ни лишиха от място в тройката

Откакто застана начело на Славия през лятото, младият треньор Мартин Кушев изключително рядко се съгласява да дава интервюта. Вчера обаче доскорошният футболист на белите отговори на въпросите на "Тема Спорт" за зимната селекция и амбициите на тима през пролетта.

 

Г-н Кушев, какво си пожелахте да донесе на Славия новата 2012 година?

 

- Очаквам всички да са здрави и да нямаме проблеми с контузии. Повече професионализъм конкретно от футболистите и, разбира се, повече победи през новата година, за да може да радваме феновете. Надяваме се, че ще бъдем по-силни през пролетта. Привлякохме доста нови играчи и мога да кажа, че ще дадем всичко от себе си, за да бъде Славия на мястото, което заслужава - сред водещите тимове у нас.

 

Тежи ли да си треньор в България?

 

- Да си призная в началото имах затруднения. Доста бързо преминах от съблекалнята и терена към треньорската стая. Вече понатрупах опит. Но, както се казва, с времето свикнах с тази дейност и се надявам занапред да се справям все по-добре.

 

В началото вярвахте ли, че сте готов за предизвикателството Славия и българския футбол?

 

- В последните поне три години обмислям този вариант и за това и не съм се замислял много, защото нещата бяха поставени на канmap и приех. Честно казано, не съм разсъждавал върху това дали мога да се справя, просто приех. Знаете, че във футбола, за да останеш в треньорската професия, резултатите са най-важни. Всичко ще си дойде с времето.

 

Венци Стефанов каза, че няколко загубени точки са ви лишили от място в тройката...

 

- Съгласен съм с неговото мнение. Затова най-много съжаляваме ние, треньорите и футболистите. Виждате, че пък, от друга страна, взехме доста точки навън, където имахме доста стойностни противници, като победата над ЦСКА на "Армията". Но наистина без наличието на тези три хикса можеше да сме на друго, по-предно място (б.а. - белите зимуват на пето място), но има още доста мачове, в които можем да оправим нещата.

 

Има ли сили и потенциал отборът за евротурнирите?

 

- Мисля, че имаме сили и база. Дано футболистите осъзнаят за какво са дошли не само новите, а и по-старите да дават най-доброто от себе си във всяка тренировка и двубой.

 

Приключи ли селекцията на Славия?

 

- Мога да кажа, че селекцията на отбора приключи на 90 процента. Ще имаме още две нови момчета от чужбина, които ще дойдат на проби плюс още едно българско момче, което също ще бъде на проби. Горе-долу с това се приключва селекцията. Останалата група от около 25 човека вече е ясна. Взехме това, което искахме.

 

В последните години Славия почти винаги финишира в долната половина на таблицата. Може ли да върнете позагубената слава на отбора?

 

- Така е. От доста години Славия не е заемала предни места и не е печелила нищо. Надявам се и пожелавам на всички слависти да го изпитаме заедно и тази година, ако може да направим нещо повече от достойно представяне.

 

Толкова звучен ли бе шамарът от Лудогорец и готови ли сте да им го върнете?

 

- Честно казано, бяхме  доста разстроени след тази загуба. Не съм мислил да се отказвам след нея. Просто има такива мачове, в които всеки удар влиза във вратата. Говорих с другите треньори от щаба и момчетата, че трябва да забравим бързо този мач и да гледаме напред. Макар че си признавам, че и от наша страна имаше доста грешки. Всеки човек, всеки футболист, всеки треньор греши. Така че трябва да се поучим от тях и да работим, за да ги изчистваме.

 

Кое ви изумява най-много от българския футбол? Съдийският фактор ли най-често решава мачовете?

 

- Стремя се да не обръщам внимание на това. Ако става въпрос за съдийството, според мен има една основна причина, която вреди много на българския футбол и това са доста често отсъжданите нарушения. По този начин не се оставя много време на футболистите да играят заради тези накъсвания на играта. От друга страна, това е нашата страна и нивото ни.

 

Как гледате на младата вълна треньори в родния футбол? Вие, Ивайло Петев, Милен Радуканов...

 

- Това е бъдещето и се радвам, че доста президенти гласуват доверие на млади треньори. Надявам се, че още повече млади и амбициозни момчета ще намират място в българския футбол. Не мисля, че чужденец би се справил по-добре.

 

Има ли някой, от когото да сте научили най-много в занаята?

 

- Може би ще прозвучи малко банално, но в последните години като играч гледах да взема нещо от всеки треньор, с когото работих. Така да се каже, гледах от другата страна и попивах. Може би съм взел най-вече от треньорите, които са ми били в юношеска възраст, която е най-важна за един футболист, защото там се изгражда възпитанието му. Може би това са били най-важните години.

 

Имате ли амбицията за реализация навън?

 

- Засега единствено съм се концентрирал върху Славия. Това е отборът на сърцето ми и може да се каже, че съм истински славист. Това е моят дом. Изцяло съм концентриран тук. Просто във футбола толкова бързо се сменят нещата. Бил съм двайсет години професионален футболист и в чужбина. Не гледам много напред. Искам да оставя следа в Славия.

 

Кои са за вас тримата най-добри треньори в България?

 

- На първо място винаги е Димитър Пенев. След това е Станимир Стоилов с резултатите, които постигна с Левски. Трябва да му отдадем заслуженото. Има доста треньори, към които трябва да се отнесем с уважение. Херо също е сред тях. 

Загорчич в Славия и през следващия сезон

Специалистът е взел решение за бъдещето си

Керкез: Липсваше ни концентрация, но трябва да вдигнем главите

Треньорът на Ботев (Пловдив) не бе никак доволен след загубата от Славия

Загорчич: Европа? Винаги трябва да сме оптимисти!

Треньорът на Славия бе доволен от успеха над Ботев в Пловдив

Славия изненада неприятно Ботев (Пловдив) на "Колежа"(ВИДЕО)

Галин Иванов вкара победното попадение в срещата

Славия с Тони Тасев на Коматево

Ивайло Марков извън групата заради вирус

Славия с рутинна победа над Хебър на стадиона в Овча купел (ВИДЕО)

"Белите" постигнаха успех с 3:1

Арда засили кризата в Славия след 2:1 в Кърджали (ВИДЕО)

Два бързи удара на домакините решиха изхода на срещата

С КЪСМЕТ: Левски пребори храбра Славия (ВИДЕО)

Рикардиньо и Марин Петков носят "син" триумф

Карабельов: За Славия само хубаво или нищо

Халфът на Ботев (Пловдив) показа голямо уважение към своя роден клуб

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки