Фреди Бобич: В България се уговарят мачове

Стадионите са като в Германия през 1980 г., твърди немецът

Фреди Бобич: В България се уговарят мачове

Изпълнителният директор на Черноморец Фреди Бобич даде интервю за немското издание "Тагблат". Поводът за разговора с бившия немски национал е юношеският турнир в Ергенцинген. Бобич каза и други интересни неща за Черноморец и българското първенство. 

- Хер Бобич, през уикенда отборът на Черноморец до 19 г. идва на турнир в Ергенцинген. Знаем, че вие сте помогнали.
- Познавам този турнир. Не съм играл в него, но веднъж като футболист на Щутгарт давах автографи тук. Момчетата много се радват, че ще играят срещу силни чуждестранни отбори. Малко са уморени, защото мина дълъг сезон. Но не ги подценявайте, ще дойдат силни футболисти. Имаме пет национали, които ще опитат да се продадат скъпо.

- Какво да очакват зрителите от вашия отбор?

- Те са много технични, като всички на Балканите. Опитваме се да им налеем акъл, че най-важното е дисциплината. Че не трябва да се предават, независимо какъв е резутатът. 

- Знаем, че работите с Айнтрахт (Фр).

- Да, Франк Лайхт (бивш треньор на юношите на Айнтрахт), идва веднъж при нас. Някои от нашите треньори са били в Хофенхайм и в Щутгарт. Ние ги обучаваме, за да работят по-добре с децата, да повишат квалификацията си.

- Работите много с Германия. Сигурно понякога ви критикуват за това.

- Да мърморят дали е правилно. Не само аз, целият треньорски щаб има опит от Германия, но са си българи. Шефът на делегацията за Ергенцинген, Пламен Михов, е играл в Кобленц. Той се кълне в немската система и беше много щастлив, че с Краси Балъков дойдохме в Бургас преди една година, за да променим работата с юношите. Не казвам, че преди с децата се е действало зле, но трябваше малко помощ. Да, Германия влияе на начина ни на работа, но не можем да взимаме всичко и да го прилагаме тук едно към едно. Трябва да се съобразяваме с манталитета в България. 

- Черноморец завърши пети. Вашето обобщение?

- Ние сме много доволни, дръпнахме в сравнение с миналата година. Това е най-доброто постижение в историята на клуба, важно е! Инвестирахме в инфраструктурата, строим нова база, защото имаме 300 деца и искаме да им предложим нещо. Показахме какво е Черноморец. Сега всички знаят, че в страна, където е трудно, може да се прави футбол като в Германия. На добър път сме.

- И кое е толкова трудно?

- Нали знаете как е на Балканите. Първо вижте стадионите - като в Германия през 1980 г. са. Ние работим различно.

- Как?

- Нашият инвеститор не иска да харчим пари само за първия отбор, а за целия клуб. Да строим юношеска академия, тренировъчен център като на заподноевропейските отбори. Футболът в България е натъпкан на едно място, в столицата София. Заради дългия период, през който българите са живели зад стената, футболът е събран в старите, традиционни, централизирани сили от столицата. Те не искат да видят нищо ново, предпочитат да продължават с хазарта и да влияят на някои мачове чрез уговорки. 

- Спортният директор и треньор Краси Балъков каза за задачата ви: "Ние планираме революция." 

- Резултатът е една малка революция. Работим по различен начин, който няма нищо общо с досегашния. Трудно е, но вече променихме много неща. Започна дискусия, че дори отбори като ЦСКА и Левски трябва да се променят. Да не разчитат само на традициите си, без да правят нищо за юношеския, за професионалния футбол. Само техните гешефти. 

- Вашата работа влияе на българския футбол?

- Надявам се. Успехът показва, че сме прави. Започнахме много програми за деца, за млади фенове. По принцип на мач идват 2000-3000 зрители. Сега са средно 13 000. Това е огромен скок за тази страна. 

- Мнозина се надяват да видят в Ергенцинген поне едното бедро от магическия триъгълник.

- Дано успея. За съжаление мачовете съвпадат с финала в Шампионската лига, а няма да го пропусна за нищо на света. Отивам в Мадрид. Може би ще дойда в неделя, не мога да гарантирам. Със сигурност идва един човек, когото също добре познавате - Петър Хубчев, бивш играч на Хамбургер и Айнтрахт (Франкфурт).

Керкез: Бяхме изморени

"Искаме да се борим на два фронта - за Купата и за Европа през първенството", увери специалистът

Валентин Илиев: Има лъч светлина в отбора

"Имаме доста сплотена група и се вижда", сподели той

Антонио Вутов е приет в болница в Пловдив

Звездата на ЦСКА 1948 получи тежък удар в мача срещу Ботев Пловдив

Венци Стефанов: Форматът на шампионата не трябва да се пипа

"Ако останем с по-малко отбори, интересът няма да се повиши", каза президентът на Славия

Загорчич: Нямахме агресия в атака

„Изпуснахме си 3-4 ситуации, в които можехме да отбележим", заяви той

Киров: Разчиташе се противникът да сгреши (ВИДЕО)

Треньорът на Арда призна, че е имало притеснение при играта с топка

Напрежение! Заги тръгна да се саморазправя с Галин Иванов (ВИДЕО)

Наставникът на "белите" влезе в конфронтация с капитана на тима

ЦСКА 1948 се спаси на Колежа с VAR (ВИДЕО)

Отмениха гол на Диланс Мартенс в 85-та минута

Славия и Арда с много положения, но без голове в Овча купел (ВИДЕО)

0:0 на „Александър Шаламанов“ остави и двата отбора далеч от седмото място

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки