Привличаме олимпийски шампиони по бокс от Куба

Новината потвърди президентът на родната федерация Красимир Инински

Привличаме олимпийски шампиони по бокс от Куба

Българският бокс взима двама олимпийски шампиони от световната сила в този спорт - Куба! Новината потвърди президентът на родната федерация Красимир Инински пред “Меридиан Мач”. Става въпрос за Хавиер Ибанес (кат. до 56 кг) и Йордан Ернандес (над 91 кг).

 
Те са младежки олимпийски шампиони от Нанджин 2014, а същата година печелят и световните титли за тогавашната си възраст. И понеже няма нищо случайно, двамата стъпват на планетарния връх в София - в зала “Арена Армеец” през април 2014-та. Златните им медали са единствените отличия за кубинците в столицата ни. Само те печелят титли за родината си и в Нанджин на Младежките олимпийски игри. Любопитното е, че на финала в Китай Ибанес бие нашия Душко Благовестов. Българинът отстъпва на кубинеца и на полуфинала на световното за младежи в София.
 
Асовете от Куба, които са родени през 1996 година, от няколко месеца се готвят с националния ни отбор по бокс и чакат български паспорти. Процедурата по издаването им е задвижена. Фавиер и Йордан имат документи за пребиваване в страната. Ибанес е в коронната си категория - до 56 кг, докато Ернандес вече е при свръхтежките. В момента най-добрите българи в категориите на двамата са единият от братята на 6-кратния еврошампион Даниел Асенов - Боян, и Петър Белберов. Последният е носител на най-престижния роден приз - “Купа Странджа” за 2018 г, а също така е бронзов медалист от европейското в Самоков през 2015-а.
 
Председателят на българската федерация по бокс Красимир Инински отбеляза, че включването на двамата кубинци се е отразило изключително положително на националния отбор.
 
“Конкуренцията се засилва. В отбора няма кубинци и българи - всички са едно цяло. Хавиер и Йордан са част от тима и не са спирали да тренират. Ще бъдат и на лагера в Белмекен”, заяви той.
 
Преди да дойдат у нас двамата кубинци са пребивавали в Турция. Там обаче не са останали доволни от условията и затова са решили да продължат кариерите си в България. Шансът да получат българско гражданство преди квалификационните турнири за преместената за догодина олимпиада в Токио са реални.
 
Рами Киуан осигури 11-и медал за България от ЕП по бокс

Националът ни се справи с поляк и се класира за полуфиналите в Белград

Отлично: България с 10 медала от Европейското по бокс

Ясен Радев и Радослав Росенов увеличиха броя на отличията в Белград

Още 2 медала за България от ЕП по бокс

Ергюнал Себахтин и Хавиер Ибанес с категорични победи в Белград

Пети медал за България от Европейското по бокс

Аслъхан Мехмедова осигури перфектния завършек на деня

Светлана Каменова и Венелина Поптолева с медали от Европейското по бокс

Станимира Петрова не се качи на ринга

Нови 2 медала за България от Европейското по бокс в Белград

Осигуриха ги Севда Асенова и Златислава Чуканова

Още един четвъртфинал за България на Европейското по бокс

Хавиер Ибаниес без проблеми срещу грък в Белград

Бойните звезди на SENSHI 21 преминаха успешно официалния кантар преди галавечерта

Варна ще бъде свидетел на 14 титанични двубои със сътезатели от 17 държави

Европейското по бокс в Белград започна с български победи

Един успех дели Рами Киуан от медал, Радослав Росенов с летящ старт

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки