Карамаринов: Няма място за руски и беларуски атлети на международната сцена

"В скоро време не се предвижда допускането им"

Карамаринов: Няма място за руски и беларуски атлети на международната сцена

„В скоро време не се предвижда допускането на руски и беларуски спортисти до участие в международни лекоатлетически състезания.“

Това заяви за ТАСС президентът на Европейската атлетика (ЕА) Добромир Карамаринов.

Причината е продължаващият военен конфликт в Украйна, който стартира на 24 февруари миналата година с нахлуването на руски войски в страната.

"След началото на руско-украинската криза Томас Бах (президент на Международния олимпийски комитет) беше ръководителят, който мотивира всички световни спортни федерации да забранят участието на руски и беларуски атлети в състезания. Сега той леко измени своята позиция и отвори вратата за международните централи, които искат да видят в своите съревнования спортисти от всички страни без изключение, в това число и руснаци и беларуси под неутрален флаг. Европейската и Световната федерация по лека атлетика имат противоположна, твърда и категорична позиция, която не се е променила - при настоящата ситуация няма шансове за участие в състезания на руски и беларуски спортисти с какъвто и да било статус, а също така и на треньори, официални лица и обслужващ персонал. Нашата позиция е твърда и непроменена", коментира Карамаринов.

Световната и Европейската атлетика наложиха забрана на руските и беларуските състезатели за участие в международни лекоатлетически състезания на 1 март 2022 година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки