1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. Астън Вила победи и изпревари Манчестър Сити (ВИДЕО)

Астън Вила победи и изпревари Манчестър Сити (ВИДЕО)

Бирмингамци с първи успех над шампионите от 10 години насам

Астън Вила победи и изпревари Манчестър Сити (ВИДЕО)

Намиращият се в отлична форма отбор на Астън Вила победи Манчестър Сити за първи път от цяло десетилетие насам.

Бирмингамци постигнаха 14-и последователен домакински успех във Висшата лига, след като се наложиха с минималното 1:0 над шампионите и ги изпревариха във временното класиране.

Леон Бейли вкара единственото попадение в срещата, негово 5-о през сезона, за да донесе пълния комплект точки на „винените“, които вече имат 32 точки, с 2 повече от шампионите.

Мениджърът на Астън Вила – Унай Емери, не можеше да разчита заради контузии на Бертранд Траоре, Емилиано Буендия и Тайрън Мингс. На вратата бе Емилиано Мартинес, а пред него действаха Езри Конса, Диего Карлос, Пау Торес и Люка Дин. В центъра оперираха Бубакар Камара и Дъглас Луис, а по крилата бяха разположени Леон Бейли и капитанът Джон МакГин. Юри Тилемнс пък подпомагаше от втора позиция Оли Уоткинс, който поведе атаката.

Наставникът на Манчестър Сити – Хосеп Гуардиола, пък трябваше да реди състава си без трайно контузения Кевин Де Бройне, както и на Жереми Докю. Наказани пък за тази среща бяха Родри и бившата звезда на бирмингамци Джак Грийлиш. Едерсон бе вратара, а в защита бяха Йошко Гвардиол, Рубен Диаш и капитанът Кайл Уокър. В центъра действаха Мануел Аканджи и Джон Стоунс, а малко пред тях – Хулиан Алварес и Рико Люис.

На крилата бяха сложени Фил Фодън и Бернардо Силва, докато голмайсторът Ерлинг Халанд беше на върха на нападението.

Домакините стартираха силно и в третата минута капитанът Джон МакГин успя да задържи топката пред наказателното поле на Манчестър Сити и намери Люка Дин отляво в него, който стреля силно в близкия ъгъл, но от външната страна на мрежата.

В шестата минута отново шотландецът предостави чудесен пас към Леон Бейли, който изкочи зад защитата на гостите, влезе отдясно в наказателното поле и шутира в близкия ъгъл, но стражът на "гражданите" изби.

Минута по-късно отново Едерсон трябваше да се намесва решително, след като МакГин намери Пау Торес в наказателното поле, а защитникът отправи техничен удар към далечния ъгъл, но бразилският вратар направи чудесно спасяване.

Манчестър Сити обаче отговори с чудесен двоен шанс в 11-ата минута, когато Фил Фодън получи отляво на тъча, влезе навътре и изведе чудесно Ерлинг Халанд, който пое топката и стреля към далечния ъгъл, но вратарят Емилиано Мартинес отрази. Кълбото обаче попадна в Бернардо Силва, който центрира към втора греда, където отново бе Халанд, а той надскочи Торес и стреля с глава от няколко метра, но отново аржентинският страж се намеси великолепно.

Страхотното темпо в двубоя продължи и в 22-ата минута Бейли се освободи и отправи мощен изстрел от дистанция, но Едерсон изби в корнер. След неговото изпълнение топката стигна до МакГин, който стреля, но ударът му нямаше достатъчно сила, за да затрудни вратаря на Ман Сити.

Домакините не спираха с атаките и малко след това Езри Конса изпревари Едерсон след центриране на МакГин от свободен удар, но топката прелетя над напречната греда. В 31.ата минута Дин центрира отляво в наказателното поле, където Бейли опита атрактивно воле, но неточно.

Секунди преди изтичането на първата част Дин направи отлично двойно с МакГин отляо в наказателното поле, французинът центрира, а Дъглас Луис прати топката във вратата на гостите, но голът му беше отменен, защото още преди подаването към бразилеца кълбото напусна очертанията на терена в аут.

Гостите от Манчестър заиграха по-уверено и в началото на втората част натиснаха своя съперник, като овладяха осезаемо центъра, но така и не успяваха да създадат сериозни трудности за Мартинес.

След изтичането на час игра обаче Вила отново започна да атакува и в 64-ата минута отнеха топката в половината на "гражданите" и тя веднага стигна до МакГин, който влезе в наказателното поле, финтира Рубен Диаш и стреля ниско от чиста позиция, но покрай лявата греда на Едерсон.

Пеп Гуардиола реагира и пусна на терена Матеуш Нунеш и Матео Ковачич, които трябваше да освежат срещата на терена. Те заеха местата на Рико Люис и Хулиан Алварес.

Добрата игра на Астън Вила се отплати и в 74-ата минута домакините откриха резултата. Топката беше подадена към Юри Тилеманс на десния фланг, който не успя да я овладее, но все пак тя попадна в Леон Бейли.

Ямайското крило напредна към наказателното поле, освободи се от Йошко Гвардиол и стреля с десния крак, получи се рикошет в Диаш и топката се оказа неспасяема за Едерсон – 1:0.

В 78-ата минута домакините можеха да вкарат и втори гол, но Едерсон реагира инстинктивно след отличен начин след удар на Дъглас Луис.

Бразилският халф беше близо до това да си отбележи автогол в 82-ата минута при едно центриране от статично положение, но Емилиано Мартинес не трепна и улови топката.

Четири минути преди края на редовното време Вила беше много близо да подпечата победата си с второ попадение.

Именно Луис отново бе в центъра на събитията, след като получи топката пред наказателното поле и си освободи пространство за фалцов удар, който обаче срещна се отби от лявата греда на Едерсон.

Швейцарски арбитър за Суперкупата на Европа

Cандро Шерер ще свири Реал – Аталанта

Гнабри: Не съм казал, че ще напусна Байерн

„Имам желание да се върна във форма и да съм полезен на клуба“

В Мадрид: Атлетико изгони Жоао Феликс

Нападателят бе натирен и няма да тренира с първия отбор

Магуайър не иска да напуска Юнайтед

„Време е този клуб отново да се бори за големи трофеи“

Капитанът на ПАО: Можехме и трябваше да решим мача с Ботев

„Нищо не значи, ако се наричаш фаворит, но не го докажеш на терена“

Постекоглу обеща трансфери в Тотнъм

Мениджърът на "шпорите" увери феновете, че ще има подобрения по състава

Манчестър Юнайтед не може да пречупи Байерн Мюнхен за Де Лихт

Баварците са непреклонни в исканията си

Игор Тиаго притесни Брентфорд

Бившият нападател на Лудогорец е с контузия в коляното

Манчестър Сити влиза в битка с Барселона за Олмо

Халфът на РБ Лайпциг настоява за трансфер това лято