Министър Глушков присъства на плувния турнир „За Купата на кмета“ в Бургас

Осем победи за българите в надпреварата

Министър Глушков присъства на плувния турнир „За Купата на кмета“ в Бургас

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков присъства на финалните дисциплини в последния състезателен ден от плувния турнир „Купата на кмета – Гран При Бургас“, който беше и олимпийска квалификация за Париж 2024.

Той поздрави Българската федерация по плувни спортове и община Бургас за отлично организираното състезание.

Морският град за 11 поредна година е домакин на състезанието „Купата на кмета“.  В тридневната надпревара участваха повече от 660 плувци от осем държави.

Министър Глушков и кметът на община Бургас Димитър Николов се включиха в церемониите по награждаване. Георги Глушков връчи медалите на призьорите на 50 метра свободен стил при мъжете, където победител стана националният рекордьор в дисциплината Калоян Братанов с 22.14 сек. 

По-рано в състезанието Петър Мицин покри норматив „Б“ на 200 м бътерфлай за Олимпийските игри в Париж. Той спечели дисциплината с време 1:56.35 мин. Мицин има и нормативи „А“ на  400 и 800 м свободен стил за Париж, което му позволява със сигурност да стартира и на дисциплина, в която е покрил и норматив „Б“.

13-годишната Карина Митрова от клуб Олимп направи две поправки на националния рекорд на 50 метра бътерфлай за девойки младша възраст по време на последния ден от Международния турнир по плуване “Купата на Кмета-Гран при Бургас”.

В сутрешните серии Митова беше най-бърза с време 29.04 секунди, а във финала тя бе още по-убедителна и триумфира с резултат 28.56 секунди, което е първо слизане на българка под 29 секунди в тази възрастова група. След нея се наредиха Мария Хури (Ливан) и Ипек Тираш (Турция).

При мъжете в същата дисциплина шампион стана Иван Манолов от Пловдив 2019, който финишира за 24.51 секунди. Втори на почетната стълбичка се качи неговият съотборник Иван Грабко, а трети Теодор Скрумов от Бриз.

Състезателят на Астери Калоян Братанов спечели с повече от секунда аванс на 50 метра свободен стил при мъжете. Времето на победителя бе 22.14 секунди. След Братанов остана Даниел Нанков (ПСК Черно море).

При жените победата беше за Бояна Кирчева от ПСК Черно море, която завърши за 26.84 секунди. Само на стотна след нея  финишира Исидора Димкич, а третото място остана за Божидара Рашева от Започни да плуваш.

Диана Петкова от Спринт София триумфира на 100 метра бруст при жените с резултат 1:09.85 минути. Петкова остави след себе си молдовката Анастасия Басисто и Катрин Радивчева от Каменград.

При мъжете успехът бе за Денис Свет от Молдова.

Плувецът на ПСК Черно море Владислав Терзиев спечели надпреварата на 50 метра гръб с време 26.52 секунди, като след него финишираха молдовецът Чирил Чирсанов и Никола Левтеров от Спринт София.

При жените най-бърза бе състезаващата се за Турция Екатерина Аврамова, която записа време 28.78 секунди. Второто място беше за Габриела Георгиева от клуб Дамини ЛВ, а трета се нареди молдовката Татяна Сакултан.

Петър Мицин спечели и надпреварата на 200 метра свободен стил при мъжете. Това беше трета победа в турнира за състезателя на Вихрен. Възпитаникът на треньора Николай Вакареев покри “Б” норматив за Летните олимпийски игри в Париж на 200 метра бътерфлай, а спечели и надпреварата на 400 метра свободен стил в Парк Арена ОЗК. В последния си старт в Бургас  Петър Мицин финишира за 1:48.75 минути. Далеч след него бяха молдовецът Павел Аловатки и Даниел Нанков от ПСК Черно море.

В същата дисциплина при жените най-бърза беше Симона Иванова от Олимп. Тя завърши за 2:06.80 минути. Втора се нареди Тиана Темелкова от Спринт, а трета остана Дарина Ракова от Сейнт Джордж.

Риболовците на Италия обраха титлите на световното първенство в Пловдив

Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) получи много висока оценка от ФИПС

България с 9 медала от Eвропейския шампионат за спортисти с увреждания

Пълен комплект отличия за нашите днес

21-годишна американка със световен рекорд на 100 метра бътерфлай

Гретхен Уолш преодоля дистанцията за 55.18 секунди

Г-7 подкрепи временно примирие по време на Париж 2024

За това съобщи италианският министър-председател Джорджа Мелони

МОК разреши на 25 руснаци и белоруси да участват в Париж под неутрален флаг

Вижте подробности

България получи домакинство на Евро 2026 по стрелба

Страната ни ще организира надпреварата за три възрастови групи

Шок! Шахматна федерация иска пари и лиценз без да е кандидатствала за такъв

7 фракции се борят за власт

Ексклузивно в NS: Вижте колко солени излязоха на Антъни Иванов съветите на Градев

Сумата е умопомрачителна

Организаторите на Олимпиадата имат План "Б" за откриването

Първоначалният план е церемонията да се състои извън стадион за първи път в историята на игрите

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки