Маркос Багдатис: Бербатов ми е идол

Все още мечтаещ да стане футболист, пълен господар в кухнята, звездата на кипърския тенис Маркос Багдатис е превърнал спането в хоби.

Маркос Багдатис: Бербатов ми е идол

Все още мечтаещ да стане футболист, пълен господар в кухнята, звездата на кипърския тенис Маркос Багдатис е превърнал спането в хоби.

 
Плашещо енергичен и вечно усмихнат, Маркос изгря като легенда за народа си едва 20-го-дишен. През 2006-а на Откритото първенство на Австралия стигна до финала, където дори открадна сет на световния №1 Роджър федерер, но загуби следващите три. Същата година се изкачи на върховата в кариерата му 8-а позиция!
 
Багдатис пристигна в България под №24 в света и спечели трите си мача в зала „София", като ни прати в по-долната трета група на евро-африканската зона за купа „Дейвис". Иго направи с присъщия си взривоопасен темперамент. Багдатис избухваше, негодуваше от виковете на публиката, крещеше до последната точка. След нея Маркос „сложи" слънчевата усмивка и даде интервю за „Труд".
 
 
- Г-н Багдатис, известен сте като най-страстния кулинар сред тенисистите. Какво беше последното нещо, което сготвихте?
- О, това е един доста болезнен разказ. Сготвих ориз с гъби за няколко приятели. Всички се облизваха доволно, докато по-хапваха, но след няколко часа им прилоша. Чак тогава погледнах етикета на буркана с гъбите-срокът на годност беше изтекъл. Доста се натъжих, не е приятно да отровиш приятелите си. Но вината не беше моя! Проклети супермаркети! (Смее се.)
 
- С победите си в София натъжихте и доста родни фенове на тениса...
- Но пък цял Кипър се усмихва. Истината е, че имате млада вълна тенисисти с голямо бъдеще. Не идвам за първи път в България и мога да кажа, че нивото всеки път е по-високо. Затова и след мача на двойки с партньора ми паднахме прегърнати на корта. Бяхме съсипани от умора. Каква битка само! А момчето, което игра срещу мен на сингъл в последния ден, ме-накара да се раздавам сякаш играя на турнир от Големия шлем. Съжалявам, но ми е малко трудно да изговоря името му...
 
- Димитър Кутровски.
- Да, първо се изправи срещу мен на двойки. И когато видях, че удря форхенд с две ръце, направо се изумих. Не бях виждал подобен играч в големия тенис от французина Фабрис Санторо. Но той беше виртуоз. Така че реших да изчакам и да видя какво ще ми противопостави вашето момче. Когато започна да запраща топката на линиите, вече знаех, че на другия ден ще ми е много тежко срещу него. Поведох, той ми изравни и започна да натиска. В един момент се питах „Ще го победя ли въобще?". Е, сега успях, но ако се срещнем пак след една-две години, не съм сигурен какво ще се случи.
 
- Тази година загубихте срещу Григор Димитров. Може ли той да тръгне по стъпките ви към финал на турнир от Големия шлем?
- Въпреки че е доста млад, постоянно чувам името му, когато става дума за млади таланти. В Мюнхен взех първия сет и се поуспокоих, но загубих втория в тайбрек, а след това нямаше връщане назад. Обръщал съм тежки мачове от 0:2 сета, но това момче натискаше лудо. За Големия шлем е още рано да се говори.
 
- Наричат го „Новия Федерер"...
- Е, това е малко прекалено. Има някои прилики с Роджър, като бекхенда с една ръка, който често облизва линиите, но не смятам, че някога ще има „Нов федерер". Роджър е най-добрият тенисист, който е стъпвал на корта. Но Димитров може да е новият Багдатис (смее се).
 
- Е, през 2010 г. в Индиън Уелс вие победихте най-добрия тенисист в света.
- Така е, но бих разменил тази победа за успех във финала на Откритото първенство на Австралия четири години по-рано. Тогава беше моят миг. На 20 години и вече в битка за титла от
Големия шлем. Но Роджър ме спря с убийствено хладнокръвие. Пет години по-късно още не смятам, че съм на нивото му. Двамата с Рафаел Надал заформиха най-великото съперничество в модерната ера на тениса. Имам победа и над Рафа, но в момента ще ми е изключително трудно да му се противопоставя на каквато и да е настилка.
 
- На тазгодишния „Уимбълдън" взехте сет срещу новия шампион Новак Джокович. Дори Надал не успя да открадне повече. Каква е тайната на пробива на сърбина?
- От години Джокович се укрепва в световния елит. Тази година Ноле е по-концентриран от всякога. Научи се да контролира избухливия си балкански нрав и го канализира в чиста мощ. Не бях изненадан от победата му срещу Надал. Порази ме начинът, по който я постигна. Та той прегази световния №1!
 
- Кого бихте избрали за партньор на двойки - Федерер или Надал?
- Нито единия! Двойка бих играл само с идола ми в тениса Андре Агаси. Но ще е забавно да се изправим срещу Роджър и Рафа.
 
- Кое е най-странното нещо, което ви е казвал съперник на мрежата след края на мача?
- Обикновено поздравите са стандартни. О, чакайте. След полуфинала на Откритото първенство на Австралия през 2006-а Давид Налбандян стисна ръката ми, погледна ме и отрони: „Изглеждаш уморен". Сякаш ме удари гръм. Бяхме тичали часове под адското слънце, а той се шегуваше. Какъв играч... Това е най-великият мач в кариерата ми. Без публиката едва ли щях да успея - в Австралия има толкова много гърци. След като забих победния ас, просто исках да се прибера в съблекалнята и да изпия поне 4-5 литра вода.
 
- Какъв е Маркос Багдатис извън корта?
- Усмихнат, но и ужасен инат. Почти няма вариант нещата да не се случват, както аз кажа. Прекрасен готвач, с едно малко изключение, за което ви споменах. О, и луд фен на „Манчестър Юнайтед"!
 
- Гледали ли сте мач на „червените дяволи" на живо?
- Не, заради кариерата ми пътувам постоянно и нямам много възможности затова. Много искам да се запозная с Пол Скоулс, харесвам го, защото е свиреп борец. Всеки спортист трябва да е такъв. Но когато започне мачът, предпочитам да сготвя нещичко и да се отпусна пред телевизора с бира в ръка.
 
- Харесвате ли играта на Димитър Бербатов?
- Гениален футболист. Няма как да си голмайстор на Висшата лига и да не си страхотен. Но чувам, че има проблеми със сър Алекс фъргюсън, което обикновено не свършва добре за играчите. Като малък исках да стана футболист, но баща ми само ме изгледа строго и после ми купи тенис ракета. Още не съм се отказал от мечтата за футболна кариера. Така че Бербатов ми е идол - носи №9 в най-великия отбор в света!

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки