Словенец вкара гол №1600 във вратата на Левски

Три от седемте загуби на треньора Любо Пенев са от сините

Словенец вкара гол №1600 във вратата на Левски
* Словенският нападател на Литекс Деян Джерманович вкара 1600-ото попадение във вратата на Левски от основаването на А група през 1948 г. до днес За 64 сезона и в 1787 мача сините са допуснали средно по по-малко от гол - 1601, или 0,896 на двубой. Големият съперник ЦСКА е получил 1594 в същия брой срещи (средно по 0,892). Под гол средно на мач е и постижението на Литекс - 432 инкасирани попадения в 481 мача (0,898). Най-добър обаче засега е коефициентът в А група на абсолютния новак Лудогорец - само един допуснат гол в 6 мача (0.167).
 
Почти 11 процента от всички голове в мрежата на Левски в А група са постигнати от футболисти на ЦСКА - 174.
 
Стрелец №1 за всички Времена Петър Жеков пък е футболистът с най-много голове срещу Левски за първенство -16 (7 с екипа на Берое и 9 с фланелката на ЦСКА). Общо в кариерата си той има 23 попадения срещу сините (плюс 5 гола за старозагорци за купата и 2 попадения в турнирните мачове за червените). През новия век с най-голяма голова успеваемост срещу Левски е Мартин Камбуров, който постигна 8 попадения във вратата на тима от „Герена" като играч на Ботев Пд (1 гол), Локо Пд (3) и Локо Сф (4).
 
* Левски все повече се превръща в черна котка за треньора Любослав Пенев. В 61 мача, откакто е наставник на елитен тим, Любо допусна едва 7 загуби, три от тях обаче са от сините, срещу които има и две победи - 2:0 с ЦСКА на 20 септември 2009 г. и 2:1 с Литекс на 25 октомври 2010 г. Поражението с 2:3 на „Герена” обаче е първият случай, в който загубилият тим, воден от Пенев, вкарва голове. Специалистът се е изправял два пъти с Литекс срещу предишния си клуб ЦСКА, като и двата мача завършиха наравно 1:1 в София и 0:0 в Ловеч.
 
* За трети пореден сезон Черноморец е в челната тройка след изиграването на първите 6 кръга от първенството. Бургазлии под ръководството на Димитър Димитров - Херо имат с точка повече от тима, воден от Красимир Балъков точно преди година -15 срещу 14, когато бяха втори на точка след Левски. В трите предишни първенства обаче отборът не бе допуснал поражение на този етап от първенството.
 
* Във Враца Миньор изигра хилядния си двубой в А група. Перничани станаха 10-ият клуб у нас, достигнал до тази кота. Дебютният мач в елита е на 25 март 1951 г. срещу столичния Червено знаме и завършва 2:2 в Перник, като двете попадения за домакините реализира от дузпи Евгени Петров в 18-ата и 32-ата минута. В същия сезон минь-орци постигат и най-убедителната си победа досега - 6:0 срещу плевенския Торпедо на 9 септември 1951 г. Тимът играе 37-ия си сезон в първата ни дивизия, а най-много мачове в А група има клубната легенда Павел Владимиров – 305. Най-доброто класиране е четвъртото място през 1955 г. и 1960/61 г.
 

* Костадин Дяков (Черноморец) записа стотния си двубой в А група. 


Идеалният отбор на 6-ия кръг и посещаемостта по стадионите вижте ТУК

Още статистика - ТУК

Защо ЦСКА игра срещу себе си в Разград

"Червените" бяха като озверели в последните 30 минути

Паро: Новите хора в ЦСКА да се покажат

"Гриша Ганчев искаше да постигне големи неща, но дойде в лош момент"

Кан коментира грешката на Нойер в Мадрид

"Част от бруталната съдба на вратаря"

Георги Иванов: Тук няма еднолични решения

"Ние сме партньори на клубовете", заяви президентът на БФС

Кой и защо не иска Добруджа в Efbet лига

На тима от Добрич предстоят жестоки финални битки в първенството

Костов вече стреля по всички

Треньорът на Левски безпощаден в критиките си

Бий, за да те уважават

В Левски плачат, защото друго не могат да направят

Бият Левски като тупан, а въпросите му виновни

Какво каза и какво не каза Костов след поредното разочарование

Г-н Сираков, това ли ви е звездната селекция?

Собственикът на Левски засипа с комплименти новите преди...10 дни

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки